seriemord

I ett nära sammarbete med den underjordiska revolutionära organisationen Centrum för Socio-ekonomiska Serie Studier, C.S.S.S, verkar Seriemord för spridande och samlande av serier som tar till vara på detta unika mediums subversiva potential.

Saturday, September 19, 2009

Ett tyst skrik av beundran och fasa…


Är tvungen att ropa ut detta i den tysta (nedlagda) internetrymden: Victory Through Air Power! (Walt Disney, 1943)

En oerhört vacker hyllning till Bombplanet och det Totala Kriget. Miazaki är genomskådad, det är härifrån hans fantastiska luftperspektiv, metamorfoser av symboler till varelser till tecken till händelser och maskiner stammar. Disneys sätt att smälta samman animationen med fotografiet är kronan på verket, det som kröner denna propaganda för luftkriget och vetenskapen. Den pedagogiska effekten av denna legering är överväldigande, inte en enda av alla motsägelser som berättarrösten undslipper sig når tittarens kritiska öra – men alla önskvärda kausaliteter ringer som explosioner av tio-tonsbomber i medvetandet. Goebbels hade Riefenstahl, Roosevelt hade Disney – den senare är överlägsen propagandist!

Det som skiner igenom som den främsta bedriften med filmen är ändå tidens förståelse för ekonomin, den industriella ekonomin, Maskinens ekonomi. Animerade bilder av industrilandskap som slår som hjärtan, vilka pumpar ut blod i krigets geografiska kropp i gestalt av ändlösa rader av blodröda stridsvagnar, försörjningslinjer över världshaven som bildar kramande bläckfiskarmar runt de erövrade råvaruresurserna i periferin, det är så tydligt, det är ett maskinernas krig, autonoma infrastrukturer av självorganiserade krafter. Ingenstans, annat än som myrlika siluetter i bakgrunden, skymtar människor. Och mitt i detta, som tema för detta, en hyllning – från människan till Maskinen. Oerhört!

Labels: , , ,